Home>>Kenyataan>>Sudah Sampai Masa Hadkan Penjualan Arak dan Kaji Semula Hukuman Pemandu Mabuk
KenyataanKetua ANGKASA

Sudah Sampai Masa Hadkan Penjualan Arak dan Kaji Semula Hukuman Pemandu Mabuk

Semalam, negara kehilangan seorang pejuang barisan hadapan. Pemergian Kpl. Safwan Bin Muhammad Ismail ini sedar tidak sedar, mengiringi ratusan nyawa yang terkorban sejak sekian lama akibat kerakusan pemandu mabuk!

Mengikut statistik Polis Diraja Malaysia, tahun 2017 sahaja merekodkan 212 kes kemalangan maut! Tahun 2018 sebanyak 191 kes dan tahun 2019 juga hampir sesak dada apabila membaca kes kemalangan maut akibat pemandu mabuk!

Ini juga bermakna ratusan ahli keluarga terkesan. Isteri kehilangan suami, ibu kehilangan anak, anak-anak kehilangan tempat bergantung! Apakah semua ini tidak akan temui titik penyelesaian?

Apakah harus harus kita dihidangkan lagi, lagi dan lagi berita kematian demi kematian disebabkan pemandu mabuk?

Peruntukan sedia ada untuk hukum pemandu yang langgar mati hanyalah maksimum denda RM10,000 dan penjara maksimum 12 bulan melalui Seksyen 43, Akta Pengangkutan Jalan 1987. Sudah pasti jelas lagi nyata bahawa undang-undang ini tidak memadai.

Jika dibanding dengan negara lain Malaysia mengenakan hukuman yang sangat ringan. Kadar denda dan penjara di Singapur beratus kali ganda, termasuk digantung lesen selama setahun. Di Russia, lesen digantung seumur hidup! Tak boleh bawak kereta langsung dah! Malah di Taiwan, beberapa tahun lalu meluluskan draf pindaan untuk hukuman mati kepada pemandu mabuk yang menyebabkan kematian!

Tidak cukup dengan itu, saya kira sudah sampai masanya kerajaan menggubal sebuah undang-undang untuk mengetatkan operasi penjualan arak di premis-premis khas alkohol berdaftar sahaja!

Kita semua tahu kita semua nampak betapa meriahnya botol-botol dan tin-tin arak di kedai serbaneka 24 Jam 7Eleven, KK Mart dan 99 Speedmart! Ini semua tidak berlaku di negara-negara maju yang telah menguatkuasakan akta penjualan arak secara terhad.

Mudahnya capaian terhadap minuman beralkohol ini adalah salah satu punca mengapa makin ramai pemandu yang memandu secara mabuk! Jika bernasib baik, sampai lah ke rumah! Jika tidak? Mereka ini menghantar nyawa-nyawa tidak berdosa pula ke kuburan!

Soalnya! Kerajaan manakah? Pemimpin manakah? Parti politik manakah? Yang mampu untuk menggegar industri arak tanahair, yang mampu mencuit tokey tokey arak yang sedang asyik diatas sana?

Soalnya lagi! Sampai bila kita harus menghunjam genggaman tangan tatkala melihat dan membaca di dada akhbar seorang lagi manusia tidak berdosa, menjadi mangsa!

Hazwan Mohamad
Ketua Angkatan Pemuda-Pemudi BERJASA (ANGKASA)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *