Home>>Kenyataan>>Penganjuran “TikTok Contest” Sangat Memalukan, Batalkan Segera
KenyataanSetiausaha

Penganjuran “TikTok Contest” Sangat Memalukan, Batalkan Segera

Baru-baru ini tular berkaitan sebuah video “Tiktok Contest” yang mana kelihatan kelibat seorang menteri dan bersama dua orang “influencer”. Video tersebut mempromosi pertandingan yang dianjurkan.

Dalam tempoh PKP yang dihadapi oleh rakyat ketika ini yang seharusnya dimanfaatkan sebaik mungkin, timbul pula suatu idea yang sangat memalukan daripada wakil kerajaan.

Adakah serendah itu pemikiran seorang menteri? Adakah tidak ada pertandingan lain yang boleh dianjurkan oleh kementerian? Apakah kementerian berbangga dengan usaha menarik minat anak muda dengan TikTok?

Generasi muda perlu diisi dengan perkara yang bermanfaat. Banyak perkara atau pertandingan yang bermanfaat yang boleh dilakukan oleh pihak kerajaan seperti berikut:

  1. Pertandingan menulis cerpen.
  2. Pertandingan menulis novel.
  3. Pertandingan menulis puisi.
  4. Pertandingan menulis rencana sempena Covid-19.
  5. Pertandingan menghasilkan poster.
  6. Pertandingan menghasilkan video yang bertemakan Covid-19.
  7. Pertandingan mencipta lirik lagu raya, lagu puasa, lagu kemerdekaan dan pelbagai lagi.
  8. Pertandingan inovasi dan reka cipta.
  9. Pertandingan individu yang paling banyak menghasilkan kit bantuan.

Hakikatnya pelbagai lagi pertandingan yang bermanfaat yang boleh dianjurkan untuk menarik minat anak muda untuk terus kekal di rumah. Mahu atau tidak mahu sahaja atau lebih memilih maksiat daripada kebenaran.

Oleh itu, saya mencadangkan agar menteri menarik semula dan membatalkan pertandingan yang memalukan itu. Bahkan bukan hanya membatalkan pertandingan tersebut tetapi mengharamkan terus aplikasi TikTok yang semakin menghancurkan anak muda.

Akhir sekali, saya mengharapkan para agamawan dalam kerajaan Perikatan Nasional bersuara dan menegakkan kebenaran dan tentanglah kebatilan yang ada.

Sekian.

“Sesungguhnya setiap agama memiliki akhlah, dan akhlak Islam adalah malu.” (Hadis Riwayat Ibnu Majah)

Sdr. Firdaus Hamdan
Setiausaha ANGKASA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *